Loading ...

Drumul greu al mantuirii

Perioada Postului Mare este o binefacere pentru suflet, un moment de respiro și o minune în viața noastră. Omul își îngăduie să se gândească și la el însuși, să se unească împreună cu Hristos prin rugăciune, parcurgând un drum anevoios, însă purificator, prin încercările spirituale la care este supus sufletul. Avem acum ocazia să dovedim că suntem cu adevărat fii ai lui Dumnezeu, vase ale Duhului Sfânt și creștini de nădejde într-o lume acaparată de rău. Lupta omului cu sinele este cea mai grea, dar la final, vom avea satisfacția victoriei și a împlinirii voii divine. Nimic nu se câștigă prea ușor, cu atât mai mult această luptă, care se dovedește a fi crâncenă de cele mai multe ori. Răbdarea, perseverența și modestia sunt doar câteva condiții, pe care oricine trebuie să le îndeplinească pentru a-și atinge scopul măreț: mântuirea. Fără o voință puternică, fără credință, rugăciune, fapte de milostenie și prezența la slujbele bisericești, totul este în zadar.

Ne pierdem printre bucurii deșarte, lucruri materiale costisitoare, mândrie și altele asemenea. Oricum, omenirea se zbate între viață și moarte. Răul și-a întins umbra pretutindeni și noi va trebui s-o contracarăm cu lumina credinței, a dragostei și a iertării. Nu vom afla liniștea interioară decât printr-un efort spiritual constant, chiar dacă, la un moment dat vom simți oboseală, ori chiar deznădejde. Avem nevoie de Dumnezeu, de sfinți și de forța acestora, căci oriunde vom merge va trebui să ne confruntăm cu propria îndărătnicie și cu forțe negative, pe care trebuie să le învingem cu orice preț. Cu toate acestea, trebuie să menținem un echilibru în tot ceea ce facem, să fim atenți la orice detaliu, la fiecare gând și la cuvintele pe care le rostim.

O vorbă dură și rece, spusă cu răutate rănește profund, sau chiar iremediabial. O faptă rea lovește din plin sufletul nevinovat, iar noi vom plăti pentru aceasta. Energia pozitivă e greu de câștigat și de menținut, dar nu imposibil. Sfinții Părinți ne-au învățat că lucrul în folosul mântuirii trebuie realizat fără încetare, căci și răul lucrează fără pauză. Nu ne permitem să obosim și cu atât mai puțin să abandonăm lupta. Suntem datori să avem grijă de sufletul și de trupul nostru în fiecare clipă a vieții. Vom primi ajutor divin în acest sens, dacă îl vom solicita, căci Dumnezeu ne iubește neîncetat și necondiționat. Toți sfinții sunt prietenii noștri, dacă dorim acest lucru, căci nu vom reuși să realizăm nimic singuri. Așadar, iată că voința joacă un rol fundamental în mântuirea noastră și e absolut necesar să o păstrăm vie.

Pe drumul către desăvârșirea duhovnicească vom merge doar împreună cu Hristos, unicul sprijin real, alături de Maica Domnului, de îngeri și de sfinți. O sumedenie de ființe ne sunt alături oricând, așa că ne va fi ușor să parcurgem calea către veșnicie. Orice obstacol de netrecut devine o floare minunată, ce așteaptă să fie culeasă și așezată cu smerenie la icoana sufletului nostru. Nici cele mai înalte piscuri nu vor mai reprezenta o problemă pentru sufletul curat și hotărât să meargă la Dumnezeu. Totul se transformă într-o frumoasă călătorie către cer. Valuri de liniște vor curge fără oprire în sufletul avid de rugăciune. Nicio adiere a răului nu va mai fi posibilă, dacă îl vom avea pe Dumnezeu în propria respirație, în inimă, în minte și în suflet.

Ar fi bine să ne rugăm continuu, ori atât cât putem să ne concentrăm, zicând: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *