Loading ...

Radioul din Romania intre bauta si profesionalism

Jurnalismul se face în România ca toate celelalte meserii, adică după ureche şi cum o fi. Lasă că merge şi aşa pentru că fraierii (cititorii, ascultătorii, telespectatorii) nu se prind! Din păcate, presa din ţara noastră se conduce după conceptul cititorii noştri sunt mai proşti ca noi. Mulţi scriu şi vorbesc aşa cum au auzit că fac ceilalţi, dar nu se informează şi nu verifică. Mai exact, nu îşi fac meseria, nerespectând nici măcar regulile de bază. Ultimul, şi poate cel mai bun exemplu, este folosirea termenilor de criză şi recesiune.

Ultima definiţie dată termenului de criză în Noul dicţionar explicativ al limbii române din 2002 ne spune că este o fază primejdioasă şi hotărâtoare în viaţa socială, constând într-o manifestare violentă a contradicţiilor economice, politice şi sociale. În Marele dicţionar de neologisme din 2000, criza economică este definită ca o fază a ciclului economic în care se formează un surplus relativ de mărfuri, în raport cu capacitatea de cumpărare limitată a populaţiei, ceea ce duce la scăderea producţiei, la falimente, la şomaj etc.

Şi acum vine partea interesantă. Tot în Marele dicţionar de neologisme din 2000 este explicat şi termenul de recesiune: o fază de declin a activităţii economice mai puţin gravă decât depresiunea sau criza, constând în diminuarea producţiei, reducerea investiţiilor, scăderea cursului acţiunilor la bursă etc. Aşadar, dragi colegi, conform acestor explicaţii şi a realităţii, România se află în recesiune, nu în criză economică. Era atât de greu să căutaţi în dicţionar? Ar trebui să vă daţi seama că mulţi dintre cei care vă urmăresc ştiu limba română mai bine ca voi!

Info Pro a organizat un concurs pentru cel mai beţiv român

Totuşi, micimea şi prostia celor care îşi închipuie că fac presă în ţara noastră ajunge departe? Aud tot mai mulţi realizatori de emisiuni radio care nu ştiu să lege câteva propoziţii şi care nu înţeleg că la radio nu trebuie să vorbeşti ca în cartier cu băieţii. Majoritatea lor au obsesii pentru anumite cuvinte, ăăăulesc mai tot timpul, nu spun nimic interesant, se leagă facil şi ieftin de textele pieselor pe care le difuzează, râd gratuit, fac glume proaste ş.a.m.d. Ciudat este că ei sunt luaţi drept reper de puştii care îi ascultă.

Ca să nu mai zic de campaniile realizate de posturile autohtone de radio. De exemplu, Info Pro a organizat de curând un concurs în care au premiat cu băutură pe cel mai beţiv român de sărbători… Cât de jos poţi ajunge în meseria pe care o faci pentru a organiza un astfel de concurs, mai ales atunci când te numeşti Info Pro şi vrei să pari un radio serios care informează oamenii? Şi uite aşa, am ajuns şi la muzica pe care o difuzează radiourile din ţara noastră!

Dacă asculţi posturile noastre de radio, ai impresia că muzica apărută de-a lungul timpului în lume se reduce la maximum câteva sute de piese. Interesant devine atunci când vine vorba despre calitatea muzicii difuzate. De exemplu, am auzit de curând piesa Despre tine cânt a lui Crazy Loop, adică Dan Bălan. Dacă asculţi versurile, înţelegi că este o piesă care proslăveşte sinuciderea şi o ridică la rang de gest suprem al iubirii. Mă întreb ce face C.N.A., şi-a pierdut auzul? Unde este protecţia tinerilor cu care se laudă când interzice muzica cu mesaj?

R.F.I. România îşi respectă ascultătorii

În schimb, am redescoperit de curând radio R.F.I. România, fostul Delta R.F.I., pe care îl ascultam când eram în facultate, pentru că îmi plăcea muzica pe care o difuzau. În perioada aceea, la sfârşitul anilor ’90, era singurul post de radio care avea altfel de muzică decât celelalte radiouri. În rest, nu m-a impresionat cu nimic. Ascultându-i acum, am descoperit cu plăcere că există mijloace mass-media în ţara asta care îşi fac treaba cu profesionalism. La R.F.I. România s-au strâns jurnaliştii care îşi respectă meseria şi ascultătorii, caz singular în eterul bucureştean.

Am o părere (realistă) foarte proastă despre mass-media autohtonă. Manipularea şi minciuna sunt reguli de bază pentru jurnaliştii români, stabilite chiar din fişa postului. În schimb, realizatorii de programe de la R.F.I. România prezintă şi analizează ştirile într-un mod foarte profesionist şi imparţial, dar condimentat cu glume extrem de fine. Ascultându-i, îţi dai seama imediat că sunt oameni bine pregătiţi şi inteligenţi, deşi sunt şi ei tot români. Chiar şi colaboratorii din alte ţări se ridică la acelaşi standard. De aici trag concluzia că în România este posibil să fii jurnalist bun şi să îţi respecţi meseria şi ascultătorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *