Loading ...

Gazete

Apariţia acestei reviste nu reprezintă o necesitate sau o ambiţie personală, este mai degrabă rezultatul firesc al activităţii editoriale, pe care o desfăşor de puţină vreme, şi a celei de la catedră pe care am îmbrăţişat-o, şi unde am demarat destule proiecte de revistă şcolară, încurajat fiind, de ce să n-o spun, de rezultatele deosebite obţinute în calitate de coordonator al Cercului de ziaristică de la Palatul Copiilor şi Elevilor Brăila. Mi-am propus ca revista, dincolo de mirosul specific al cărţilor proaspăt sosite de la tipografie, să atingă tehnologiile şi mijloacele prezentului şi ale viitorului. În acest sens, pare să aibă mai mult succes capitolul accesibilitate, timpul şi moda oferind posibilitatea unei publicaţii online să fie citită de pe milioane de calculatoare simultan, la orice oră, în orice moment, în orice colţ al pământului.

La o revistă, formatul nu este totul. Periodicitatea, de exemplu, am decis să fie lunară, aşa încât informaţia prezentată în pagini să nu fie nici perisabilă, dar nici să plictisească cititorul dornic şi avid de nou, călătorul internetului dorind de multe ori să culeagă doar elementele ce ţin de actualitate.

Conţinutul. Revista nu aduce nimic spectacular, nu-şi propune să uimească, să stârnească, să fie plină de senzaţional, pentru că prin însăşi titulatura pe care o are, se vrea o analiză, o radiografie. Articolele dau notă pe termen lung, denotă cercetare şi seriozitate, atunci când acuză cu fond o acţiune. Nu se instigă, nu se provoacă. Diversitatea rubricilor atrage atenţia şi celor dornici să guste scriitura de presă, dar şi celor care vor să evadeze în spaţiul lumii creatoare, alături de poezie, eseu, schiţă, nuvelă etc.

Este o revistă electronică, pentru că internetul nu mai este o găselniţă a celor tineri, ci o necesitate cotidiană, o realitate, o dependenţă în sensul bun al cuvântului. Nu cred că va exista cineva care-şi va personaliza pagina de start a calculatorului cu URL-ul revistei, şi nici desktop-ul, dar vor fi salutare acele e-mail-uri pe care le voi primi la redacţie, ca un feed-back normal în completarea articolelor.

Revista nu este o exagerare, ţinând cont de numărul statistic al publicaţiilor de profil din oraş, iar premiera rezidă doar în faptul că este prima publicaţie de cultură şi atitudine brăileană care apare exclusiv online.

Spuneam că nu este o revistă personală, motiv pentru care nu voi impune doctrine, nu am o listă cu persoane sau instituţii cărora să le arăt ce pot să defăimez. Las totul în seama unui presupus hazard al circumstanţelor, impus de epicentrul mediatic. Cred că presa, în general, abundă de articole devenite peste noapte nişe, modele, iar autorii lor, nişte exemple pozitive. Asta nu înseamnă că în paginile revistei nu vor exista şi articole tăioase. Cu siguranţă, şi chiar din primul număr. Important de observat este modul de manifestare a carismei profesionale, prin care autorii articolelor reuşesc să atragă atenţia.

Există în rândul celor care semnează materialele din rubrici, printre aceşti oameni obişnuiţi, dincolo de orice formă de demagogie, hotărârea de decontaminare a limbajului, de infecţia mediocrităţii şi a suburbiei lexicului, profesori şi jurnalişti brăileni, buzoieni şi bucureşteni, dornici să limpezească sensuri deviante din viaţa românească, nedecantate de la tulburătoarele evenimente din Decembrie ’89.

Aşadar, las deschisă calea către cât mai multe numere, şi nu doar ca o urare de breaslă, ci ca o consecinţă directă a efectului pe care prezentele pagini le va lăsa acelui tip de cititor care nu are un creier blazat, ci avid după obiectivitate.

Deontologia gazetărească, împletită cu variate creaţii şi lucrări de cercetare, vor da o notă aparte acestui tip de publicaţie complexă, prin prisma rubricaţiei, ce duce inevitabil la performanţă, şi unde bunul gust şi fraza ascuţită reuşesc să se contopească într-o reţetă originală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *